Bufany sjaals zijn mooi -heel mooi en vooral ook zacht.
Breed en lang genoeg om je tijdens savasana warm te houden. Mooi en multifunctioneel dus!
De Bufandy collectie is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de Peruaanse alpacateelt, Ecuadoraans vakmanschap en Nederlands design. Hoogwaardige materialen en goed vakmanschap om zodoende duurzame producten te ontwikkelen waar iedereen trots op kan zijn, zowel producent als gebruiker.
Bufandy gelooft in de kracht van familie en kleine bedrijven die traditionele ambachten gebruiken en werkt samen met kleinschalige familiebedrijven die beperkte toegang hebben tot internationale markten.
Alpaca
Hoog in het Andesgebergte waar de nachten koud zijn en de vegetatie schaars is waar Alpaca's zich thuis voelen. Deze dieren zijn nauw verwant aan Lama en Vicuna en worden sinds duizenden jaren gedomesticeerd vanwege hun ongelooflijke warme en zachte wol. Daarom zijn Alpaca's een belangrijk onderdeel van de inheemse cultuur, vooral in Peru.
De alpaca heeft een warme vacht met een natuurlijk isolerende kern waardoor hij perfect is aangepast aan koude en strenge winters op grote hoogte Deze isolerende eigenschap maakt de vezel extreem licht en geschikt voor zowel zomer- als winterkleding.
Daarom zijn Bufandy-sjaals zo warm en zacht.
Waarom 20% acryl?
Bufandy sjaals zijn gemaakt van een mix met 80% alpaca en 20% acryl. De reden om acryl toe te voegen is tweeledig:
Vanwege het specifieke productieproces met ruw borstelen en kaarden worden de geweven stoffen van Bufandy meer uitgedaagd op hun sterkte en duurzaamheid in vergelijking met andere geweven producten. Dit geeft Bufandy zijn speciale ‘donzige’ look en feel. Om het garen te versterken is 20% acryl aan de samenstelling toegevoegd.
Bovendien helpen de langere ‘synthetische’ acryl vezels ook de artikelen minder te laten loslaten bij gebruik, waardoor ze duurzamer worden. Beide factoren leiden tot een langere gemiddelde levensduur.
Alpaca's laten een veel kleinere ecologische voetafdruk achter dan ander vee dat is gefokt voor natuurlijke vezels zoals schapen en geiten. Dit geldt specifiek voor alpaca kuddes in Peru, Bolivia en Ecuador. Levend op grote hoogte (ongeveer 3.800 meter boven zeeniveau) is het water waarmee de alpaca's worden onderhouden een van nature voorkomende hulpbron. Een ander voordeel van deze grotere hoogten is dat wolproductie niet concurreert met landbouw of andere veehouderij, aangezien landbouw niet of slechts in zeer kleine mate mogelijk is. Dit betekent dat er geen land wordt ingenomen dat voor andere doeleinden kan worden gebruikt, zoals in andere wolproducerende landen.
Alpaca's zijn ook zachte eters. De grassen waaraan ze zich voeden, worden niet aan de wortel gescheurd terwijl ze grazen, waardoor het plantenleven de kans krijgt om terug te groeien. Bovendien consumeren alpaca's in vergelijking met andere natuurlijke vezelproducerende dieren minder voedsel per diergewicht en hebben ze een ander metabolisme. Dit heeft nog een belangrijke directe impact: de methaanemissie (een van de cruciale gassen die verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde) is 44% lager in vergelijking met andere dieren zoals schapen.
Vanwege het lage vetgehalte is het wasproces voor alpacavezels minder uitgebreid dan bij andere dierlijke vezels, waardoor meer water en energie wordt bespaard.
Onderhoud Sjaals
We moeten het toegeven, het is even een klus om de extreme zachtheid en luchtigheid van onze alpaca producten te onderhouden. Dit is wat je kunt doen:
Met de hand of in een fijnwas-programma in de machine wassen, op maximaal 30 graden. Drogen aan de lucht en eventueel 10 minuten in de droger op een lage temperatuur om de maximale luchtigheid terug te krijgen.
Stomen is ook een aanbevolen optie.
Tenslotte, voor de perfectie: borstel met een zachte, fijnharige borstel in de richting van de alpaca haren. Strijk vervolgens op een lage temperatuur (max 110 graden) in dezelfde richting.